Biografie

Hoewel zij al op jeugdige leeftijd tekende, komt Joke Sibbel de Leeuw (1944, Wageningen) pas op 35-jarige leeftijd in aanraking met verschillende technieken op creatief gebied. Tijdens de opleiding Creatieve Handvaardigheid (1976-1978) leert zij de basistechnieken van de schilderkunst. Toch kiest zij in eerste instantie voor textiel en start met quilten.

Quilten
Bij de techniek van het quilten worden lapjes in allerlei op elkaar afgestemde kleuren handmatig aan elkaar genaaid. Door met verschillende kleuren en patronen te werken wordt een diepte verkregen. Joke leert het quilten autodidact. (1993-1996) “Tijdens deze periode is mijn vrije kleurgebruik tot ontwikkeling gekomen.” Het ontwerpen van de quilts vindt Joke het leukst. Maar alleen ontwerpen heeft geen zichtbaar resultaat. Daarnaast is quilten erg arbeidsintensief. Joke stapt daarom over op het schilderen.

Aquarelleren
In de periode 1996-1997 richt Joke zich op het aquarelleren. Hierbij worden zachtere kleuren gebruikt. “Ik miste het expressieve kleurgebruik van het quilten,” vertelt Joke. Ze stapt daarom in 1998 over op schilderen met olieverf.

Olieverf
Olieverf is een ander soort materiaal dan aquarel. Aquarel droogt snel, evenals acryl. “Olieverf is daarentegen een grotere uitdaging omdat je nat in nat kunt werken”, zegt Joke. “Ik had al lang olieverf in huis, maar durfde er nooit aan te beginnen.” Nu heeft Joke haar eigen interpretaties en ontwerpt ze haar eigen abstracte landschappen. Sinds 2001 werkt ze voornamelijk met olieverf.

Pastelkrijt
Met pastelkrijt is Joke begonnen in 2011. “Je hebt geen penselen nodig, alleen het krijt en hebt dus snel resultaat”, aldus Joke. Ze tekent hiermee met name architectonische vormen. “De kleuren knallen goed, heel expressief. Dat past dus goed bij mij.”